Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení jesenického MedVěda

25. 12. 2016

Tudlevá jsem si jenom tak z dlouhý chvíle prohlížel mapu Jeseníků. To já dycinky před zalehnutím k zimnímu spánku musím, ponivač mi to hnedka zlepší náladu. Všimla jste si někdy, milá medvíďata, kolik je po nás, MedVědech v horách pojmenovanejch míst? Že ne? No dyť vám to právě říkám: moc. Je to jedinečnej doklad toho, že jsme tady lovili vlastně vodjaktěživa, a že před náma měla lidská havěť náležitej respekt a úctu (to asi proto, že jsme názorně udržovali jejich stav na snesitelný míře). Jak se sluší a patří na zdravý bilaterální vztahy.

Když si to cvičně zvopákneme, tak to máme Medvědí vrch, Medvědí horu, Medvědí sedlo, Medvědí hřbety, Medvědí kámen, Medvědí potok, Medvědí důl, Medvědská hornatina, medvědí česnek, medvědice lékařská, medovina. Potom taky ty míň nápadný pojmenování, jako třeba Špičák (medvědí, samozřejmě) a tak. A eslipak víte, že Bruntál se vlastně kdysi dávno jmenoval BRUMthall (to znamená Brumlova vesnice)? Starej Brumla byl můj pra-pra-pradědeček. To vám byl aspoň medvěd!

Je jasný, že se to netýká jenom Jeseníků. Tak třeba ten známej uhlíř, kterej skolil sice troubu zubra, ale stejně si pak nazval svůj novej hrad po medvědech, totiž Bärenstein. Anebo to fáro s trojcípou hvězdou; proč myslíte, že se tomu říká meďour?

Kam se na nás hrabou ostatní zvířata! Krom těch parohatejch ještě tak celkem slušně dopadli kolegové vlci. Na ty lidstvo taky vodjakživa dalo. Ale mezi náma, proti medvědům je to slabota. A zbytek? Pcháá…a vobčas je to dokonce takový to jak se tomu moderně říká fantasy - no viděli jste někdy v Losinách losa? Anebo, když jsme u toho, na Králickým Sněžníku slona? Jo, leda tak bílýho, po vypití hromady medoviny.

Už ten slavnej zábřežskej rodák kolega Eskymo Welzl správně upozorňoval na to, že všeci vlci jsou vlastně jenom taková pakáž, ale medvěd, to je pán… Proto mu taky v Zábřehu u nádraží postavili ten pomník.

To mi připomíná zásadní otázku, kdy už konečně někdo postaví pomník taky nám, zasloužilým MedVědům jesenickejch hor?

Možná si řeknete, co to tady na nás ten Ingriš valí za medvědoviny? To jste eště nikdy neslyšeli vo nespoutaný fantazii? Vo takovým tom, čemu se z nedostatku jinejch přívlastků říká snění? Že si pod slovem sen představujete něco úplně jinýho?

Fakt se chcete chlubit tím, že jste, stejně jako valná část lidstva, vyměnili už dávno to skutečný pohádkový snění za ambity?

Chtěl jsem říct: za AMBICE ?!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář